RYNKBEHANDLINGAR

I och med att vi åldras förändras huden. Vi får bland annat rynkor och veck i ansiktet. Smårynkor kan behandlas med slipning, kemisk peeling, mekanisk peeling eller laser. Överskottshud och hängande hud kräver ofta ett kirurgiskt ingrepp t. ex ansiktslyftning.

Botulinumtoxin

Botulinumtoxin injiceras i den mimiska muskulaturen vid rynkbehandling och verkar genom att förlama den muskel som orsakar rynkan. Man kan ofta få mycket bra effekt på argrynkan mellan ögonen samt på horisontella rynkor i pannan. Även rynkor runt ögonen och runt munnen går också att behandla. Man kan också i viss grad förändra mimiken så att de muskler som drar uppåt överväger och man får därmed ett yngre utseende.

Fillers

Fillers som innehåller hyaluronsyra kan användas för att fylla ut såväl fina som djupare rynkor och fåror. Fillers med hyaluronsyra finns tillgängligt från många tillverkare. Den ursprungliga produkten utvecklades av företaget Q- Med och heter Restylane. Vi använder oss av Teosyal som tillverkas av det schweiziska företaget Teoxane Laboratoires. En annan typ av filler (Radiesse) innehåller kalciumhydroxylapatit som förekommer naturligt i kroppen. Radiesse stimulerar kollagennybildningen i huden vilket skapar en fastare hud med förbättrad kvalitet.

Teosyal består av hyaluronsyra, ett ämne som finns naturligt kroppen. Teosyal är syntetiskt framställt och ger vanligtvis inte några allergiska reaktioner. Preparatet behöver därför inte testas före behandling. Teosyal har visat sig ha god hållbarhet och påfyllnad behöver inte göras så ofta. I Omkring 60% av effekten kvarstår efter ett år.

Teosyal sprutas in med en mycket tunn och liten nål, och bedövningen som ingår i produkten är oftast tillräcklig varför man sällan behöver lägga extra bedövning. Teosyal finns i en rad olika beredningar och kan användas för att fylla ut både ytliga och djupa rynkor. Dessutom kan man använda Teosyal för hudföryngring, läppförstoring samt konturering och förstärkning av olika partier i ansiktet.

Biverkningarna av rynkbehandlingen är få. Vanligast är en obetydlig svullnad, rodnad och ömhet som normalt försvinner spontant inom kort tid. Lite ojämnheter, rodnad och svullnad uppstår alltid direkt efter ingreppet. Läs mer om Teosyal her.

Hudstramning med RF
Radiofrekvensbehandling av huden är en metod att leverera energi till huden med radiofrekvensvågor. Med Fractora Firm och Tite FX kan man få en viss kollagenstimulering samt stramning av hud och en viss fettreduktion.

Rynkborttagning med RF
Med Fractora kan man reducera rynkor genom att skapa en kontrollerad brännskada av huden som sen läker med nybildning av hud och kollagennybildning. Behandling är att jämställa med laserpeeling av huden. Behandlingen kan göras med olika energinivåer alltifrån en lättare peeling till en djup peeling med längre läkningstid. Behandlingen motsvarar behandling med CO2- laser men energin levereras istället med radiofrekvens.

rynkbehandlingar