top of page
Rund_Siltex_Ultra_Hõy_Profil.jpg
Rund Glatt Ultra h Profil.jpg
Rund Glatt Ultra h Profil.jpg
Rund_Siltex_Ultra_Hõy_Profil.jpg

BRÖSTFÖRSTORING

 

Små bröst går att förstora med olika typer av inlägg. I dag är silikon det dominerande materialet i bröstproteser men man kan också använda koksaltimplantat om det finns ett önskemål om detta. Bröstimplantat finns som runda eller droppformade inlägg. Vad som passar Dig bäst beror dels på dina egna önskemål och dels på hur dina bröst ser ut. Inläggen kan placeras på två olika sätt, antingen under bröstmuskeln eller under bröstkörteln. Form, storlek samt placering av inläggen bestäms på konsultationen.

Operationen utförs i narkos. Operationen börjar med uppmarkering av inläggens lägesplacering. Doktorn tar då hänsyn till kroppsform och bröstvårtans läge. Därefter läggs ett snitt i det naturliga vecket under vardera bröst, för att sedan lossa upp en ficka under det uppmarkerade området. Inläggen placeras därefter i fickan och lägesjusteras. Snittet sys därpå med en tråd som försvinner och man behöver alltså inte ta bort den. Du får räkna med att ha ont en tid efter operationen men du får natuturligtvis smärtstillande tabletter utskrivet i samband med operationen.

Det som kommer att synas efter operationen är ett litet ärr i vecket under vardera bröst. Ärren är inte särskilt framträdande, men efter tre till fyra månader kan de bli röda och irriterade. Detta är dock en naturlig period i läkningsprocessen och efter ytterligare någon månad bleknar ärren och förbättras successivt. Tejpning av ärren har visat sig påskynda och förbättra läkningsprocessen. Känseln i bröstvårtorna blir ofta nedsatt, speciellt i början, men kommer ofta så småningom tillbaka. Efter ca ett år är känseln i det närmaste normal. En viss nedsatt erogen känsel få man tyvärr alltid räkna med samt att brösten förändras vid en graviditet.

Efter denna operation kan tyvärr en för hård kapselbildning uppstå. Bindväv bildas runt om inlägget och lägger sig som ett skal. Detta är kroppens naturliga sätt att ta hand om främmande material, men ibland blir kapseln lite för stram. Detta gör att bröstet kan kännas hårt och göra lite ont. Ibland måste ett nytt kirurgiskt ingrepp göras. Drabbas du av detta första året betalar du endast för narkos och får operationen gratis sk. kapselgaranti. Garantin gäller även för droppformade implantat som har roterat. Kapselbildning och rotation av implantat är ovanligt.

Vi använder oss av implantat från den amerikanska tillverkaren Mentor som har FDA- godkännande och de får således tillverka implantat för USA- marknaden. Mentor är den dominerande bröstproducenten i världen. Vi använder också Motiva- implantat från tillverkaren Establishment Labs.

Båda dessa bröstprotestillverkare använder sig av en låggradig, icke- aggressiv form av texturering (yta på protesen) 

”Sedan några år tillbaka har man sett att ett fåtal patienter som gjort en bröstförstoring med 

​ ​implantat har drabbats av en ovanlig form av lymfom ​(blodsjukdom) som kallas BIA-ALCL 

​ ​ (Breast Implant Associated – Anaplastic Large Cell Lymphoma). Man vet idag inte exakt vad 

​ ​ som orsakar ALCL, men ​implantatets utformning kan ha betydelse. Forskning kring orsaken 

​ ​ till ALCL pågår. Risken att drabbas av detta är dock extremt  liten i förhållande till antalet
bröstförstoringar som gjorts och vid tidig diagnos är enda behandlingen att man tar ut 

​ ​implantaten och den omgivande kapseln för att bli botad. Symptomen 

​ ​på BIA-ALCL är ​hastigt påkommen svullnad  av bröstet som kommer efter den normala läkningsfasen (som ​kan vara upp till 6-12 månader efter operationen). Om man får detta symptom ska man söka ​upp sin plastikkirurg för undersökning och eventuell utredning”.

 

Pasientinfo ang ALCL 

(legges inn under komplikasjoner på foreningens hjemmeside) 

 

Sende til alle medlemmer for å legge inn i skriftlig pasientinfo 

 

De senere årene er det påvist en sammenheng mellom brystimplantater og en meget sjelden form for lymfom (ALCL). Prognosen ved ALCL er god, og kirurgisk behandling med fjerning av protese og kapselen rundt denne er oftest tilstrekkelig behandling. Dersom det oppstår smerter, en kraftig hevelse eller følbare faste kuler i et operert bryst etter en operasjon med innleggelse av brystimplantater må du oppsøke en plastikkirurg. 

Norsk forening for estetisk plastikkirurgi har utarbeidet egne retningslinjer for sine medlemmer for håndtering av ALCL og oppfølging skjer innen det offentlige helsevesen.

bottom of page